ATATÜRK’Ü ANLAMAK

13.11.2016 - 07:46, Güncelleme: 01.12.2021 - 20:21 2371+ kez okundu.
 

ATATÜRK’Ü ANLAMAK

Münihin Sesi köşe yazarlarından Zekeriye Uçar'ın ATATÜRK’Ü ANLAMAK başlıklı yazısına haberin devamından ulaşabilirsiniz.
Yeni bir bin yıla girerken kapitalizmin gelişememiş ve az gelişmiş ülkelerde dine dayalı siyaseti desteklemesi ile radikal dincilik aşırı yükseliş gösterdi, göstermeye de devam ediyor. Bunun etkisini  Ortadoğu ve Türkiye derinden yaşıyor. Türkiye’de onlarca yıldır dine eksenli siyaset AKP ile iktidara oturdu. Ortadoğu Arap Baharı uydurmasıyla radikal dincilerin kucağına itildi. Bu durum nereye kadar sürecek, dönüşüm yaşanacak mı?  Türkiye bu dönüşümü Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Atatürk devrimleriyle yaşadı ve bu devrimleri geriye döndürmeye kimsenin gücü yetmez. Sadece ağır da olsa acılar yaşarız, yaşıyoruz da… ,,Nereye Kadar?’’ , ,,Nereye gidiyoruz?’’  sorularına yanıt aramaktan daha önemlisi ,,Ne yapabilirim?’’ veya ,,Ne yapabiliriz?’’ sorularının yanıtını aramamız gerekiyor. Hiçbir şey gökten zembille inmez, beklediğimizi kendimiz kendimize verebiliriz ancak. Kul olmaktan, biat etmişlikten kurtularak özgür birey olabilmeyi,laik yaşayabilmeyi kendimiz kendimize kazandırmalıyız. Bu yolu bize Atatürk gösterdi. Kemalizm dogma değildir. Ütopik gelecek vaat eden ideoloji de değildir. Ulusuna ve bireylerine akıl ile bilim ile insanlık tarihine yön verebilecek devrimleri geçekleştiren çağının en büyük devrimcisidir.  Atatürk’ü iki temel değerde anlayabiliriz: 1-Atatürk’ün kişilik gelişimi ile nasıl bir düşünce oluşturarak güçlü ve çok ileri ÖNGÖRÜ sahibi (yada Devrimci) olmuştur. (Bunun için özgür bir akıl gerekiyor, bu da O’nda vardı.) 2-Birinci temel değere göre gerçekleştirdiği DEVRİMLER.  Türkiye’de eğitim sistemi din temeline dayandırıldı, düşünce yok edildi, akıl devre dışı bırakıldı.  Bireyin ve toplumun kendisine düşen Atatürk gibi bir değeri anlamasıdır. Yaşam tarzını Atatürk’ün anlatmak istediği bilhassa laik yaşam tarzında olması gerektiğinin farkına varması anlaması  gerekliliktir. Aramızdan ayrılışının 78. yılında yine büyük bir gururla anıyoruz Zekeriye UÇARzekeriyeucar@hotmail.de  * Münihin Sesi.com sitesinde yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur...
Münihin Sesi köşe yazarlarından Zekeriye Uçar'ın ATATÜRK’Ü ANLAMAK başlıklı yazısına haberin devamından ulaşabilirsiniz.

Yeni bir bin yıla girerken kapitalizmin gelişememiş ve az gelişmiş ülkelerde dine dayalı siyaseti desteklemesi ile radikal dincilik aşırı yükseliş gösterdi, göstermeye de devam ediyor. Bunun etkisini  Ortadoğu ve Türkiye derinden yaşıyor. Türkiye’de onlarca yıldır dine eksenli siyaset AKP ile iktidara oturdu. Ortadoğu Arap Baharı uydurmasıyla radikal dincilerin kucağına itildi.

Bu durum nereye kadar sürecek, dönüşüm yaşanacak mı? 

Türkiye bu dönüşümü Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Atatürk devrimleriyle yaşadı ve bu devrimleri geriye döndürmeye kimsenin gücü yetmez. Sadece ağır da olsa acılar yaşarız, yaşıyoruz da…

,,Nereye Kadar?’’ , ,,Nereye gidiyoruz?’’  sorularına yanıt aramaktan daha önemlisi ,,Ne yapabilirim?’’ veya ,,Ne yapabiliriz?’’ sorularının yanıtını aramamız gerekiyor.

Hiçbir şey gökten zembille inmez, beklediğimizi kendimiz kendimize verebiliriz ancak.

Kul olmaktan, biat etmişlikten kurtularak özgür birey olabilmeyi,laik yaşayabilmeyi kendimiz kendimize kazandırmalıyız. Bu yolu bize Atatürk gösterdi. Kemalizm dogma değildir. Ütopik gelecek vaat eden ideoloji de değildir. Ulusuna ve bireylerine akıl ile bilim ile insanlık tarihine yön verebilecek devrimleri geçekleştiren çağının en büyük devrimcisidir. 

Atatürk’ü iki temel değerde anlayabiliriz:

1-Atatürk’ün kişilik gelişimi ile nasıl bir düşünce oluşturarak güçlü ve çok ileri ÖNGÖRÜ sahibi (yada Devrimci) olmuştur. (Bunun için özgür bir akıl gerekiyor, bu da O’nda vardı.)

2-Birinci temel değere göre gerçekleştirdiği DEVRİMLER. 

Türkiye’de eğitim sistemi din temeline dayandırıldı, düşünce yok edildi, akıl devre dışı bırakıldı. 

Bireyin ve toplumun kendisine düşen Atatürk gibi bir değeri anlamasıdır. Yaşam tarzını Atatürk’ün anlatmak istediği bilhassa laik yaşam tarzında olması gerektiğinin farkına varması anlaması  gerekliliktir.

Aramızdan ayrılışının 78. yılında yine büyük bir gururla anıyoruz

Zekeriye UÇAR
zekeriyeucar@hotmail.de  

* Münihin Sesi.com sitesinde yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur...

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve munihinsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.