CAMİLERDE TÜRKÇE KONUŞULMAYACAK MI ?

Siyaset 02.10.2016 - 14:41, Güncelleme: 01.12.2021 - 20:21 2216+ kez okundu.
 

CAMİLERDE TÜRKÇE KONUŞULMAYACAK MI ?

Bavyera Eyalet Meclisi’nin Türkiye kökenli tek milletvekili ve Bavyera Meclisi Uyum Komisyonu Başkanı SPD’li Arif Taşdelen, Hürriyet'e önemli açıklamalar yaptı.
Almanya’da federal hükümetin küçük ortağı CSU, geçen günlerde Bavyera Eyalet Meclisi’ne bir önerge verdi. Önergede camilerde Türkçe konuşulmaması ve camilerdeki din görevlilerine yabancı ülkelerin para desteği vermemeleri istendi. Önerge CSU’nun oy çokluğuyla kabul edildi. Bavyera Eyalet Meclisi’nin Türkiye kökenli tek milletvekili ve Bavyera Meclisi Uyum Komisyonu Başkanı SPD’li Arif Taşdelen, bu önergeyi değerlendirdi: “GEÇEN Çarşamba günü CSU, Bavyera Parlamentosuna bir önerge sundu. Bu önerge Özgürlük için Güvenlik başlığı altında verildi. Önerge de bilhassa camilerde Türkçe yasaklansın isteniyor. Bu camileri kuran birinci nesil. Burada yaşayan Müslümanlar için çok rencide edici bir durum var. Riskli bir konu. Sanki buradaki insanlar Türkçe konuştukları zaman, güvenlik tehlikesi olarak gösterilmeye çalışılıyor. Biz SPD olarak bu önergeyi ret oyu verdik. Ama maalesef CSU’nun oy çokluğu ile önerge kabul edildi.” ÖNERGENİN UYGULANMASI İMKANSIZ “Önergenin hayata geçirilmesi imkansız. Çünkü, neticesinde camilerde hangi dilin konuşulacağı gibi bir anayasa maddesi yok. İsteyen istediği dili konuşabilir. İşin tehlikeli tarafı, bu önerge ile aslında, yasaları değiştirmek değil, CSU sanki buradaki Müslümanlar güvenlik riskidir algısı yaratmak istiyor. Kendi seçmenine şirin görünmek istiyorlar. Bu tehlikelidir.”“Bugüne kadar Bavyera da yaşayan yabancılar bir sorun olarak gösterildi. Biz insanları nasıl entegre ederiz hangi imkanlar sunarız. Bu konuda fazla çapa sarf edilmedi. Benim önerim üzerine, Bavyera Parlamentosunda Uyum Komisyonu kuruldu. Komisyonun başına geçmek benim için büyük bir şeref. Bavyera Parlamentosunda ilk ve tek Türk milletvekili olarak, hem benim, hem de vatandaşlarım açısından gurur verici. Hem milletvekilleri hem de dışardan bilim adamları ile iki yıl içinde çalışmalar yapacağız.” O ZAMAN ALMAN HÜKÜMETİ ÖDESİN “Bunu CSU ’nun bir seçim yatırımı olarak görebiliriz. Neticesinde bildiğiniz gibi, geçen seçimlerde de bunu tespit ettik. Bilhassa, Müslümanlar, bütün sorunlar için günah keçisi olarak görülüyor. Buradaki Türkler ve bilhassa camiler tehlikelidir diye prim kazanmak istiyorlar. Türkiye’den hoca gelmesin, maaşlarını Türkiye ödemesin istiyorlar. Türkiye ’den destek istenmiyorsa, o zaman maaşlar Alman hükümeti  Taner TÜZÜN / NÜRNBERG, DHA KAYNAK: HÜRRİYET 
Bavyera Eyalet Meclisi’nin Türkiye kökenli tek milletvekili ve Bavyera Meclisi Uyum Komisyonu Başkanı SPD’li Arif Taşdelen, Hürriyet'e önemli açıklamalar yaptı.

Almanya’da federal hükümetin küçük ortağı CSU, geçen günlerde Bavyera Eyalet Meclisi’ne bir önerge verdi. Önergede camilerde Türkçe konuşulmaması ve camilerdeki din görevlilerine yabancı ülkelerin para desteği vermemeleri istendi. Önerge CSU’nun oy çokluğuyla kabul edildi. Bavyera Eyalet Meclisi’nin Türkiye kökenli tek milletvekili ve Bavyera Meclisi Uyum Komisyonu Başkanı SPD’li Arif Taşdelen, bu önergeyi değerlendirdi:

“GEÇEN Çarşamba günü CSU, Bavyera Parlamentosuna bir önerge sundu. Bu önerge Özgürlük için Güvenlik başlığı altında verildi. Önerge de bilhassa camilerde Türkçe yasaklansın isteniyor. Bu camileri kuran birinci nesil. Burada yaşayan Müslümanlar için çok rencide edici bir durum var. Riskli bir konu. Sanki buradaki insanlar Türkçe konuştukları zaman, güvenlik tehlikesi olarak gösterilmeye çalışılıyor. Biz SPD olarak bu önergeyi ret oyu verdik. Ama maalesef CSU’nun oy çokluğu ile önerge kabul edildi.”

ÖNERGENİN UYGULANMASI İMKANSIZ

“Önergenin hayata geçirilmesi imkansız. Çünkü, neticesinde camilerde hangi dilin konuşulacağı gibi bir anayasa maddesi yok. İsteyen istediği dili konuşabilir. İşin tehlikeli tarafı, bu önerge ile aslında, yasaları değiştirmek değil, CSU sanki buradaki Müslümanlar güvenlik riskidir algısı yaratmak istiyor. Kendi seçmenine şirin görünmek istiyorlar. Bu tehlikelidir.”
“Bugüne kadar Bavyera da yaşayan yabancılar bir sorun olarak gösterildi. Biz insanları nasıl entegre ederiz hangi imkanlar sunarız. Bu konuda fazla çapa sarf edilmedi. Benim önerim üzerine, Bavyera Parlamentosunda Uyum Komisyonu kuruldu. Komisyonun başına geçmek benim için büyük bir şeref. Bavyera Parlamentosunda ilk ve tek Türk milletvekili olarak, hem benim, hem de vatandaşlarım açısından gurur verici. Hem milletvekilleri hem de dışardan bilim adamları ile iki yıl içinde çalışmalar yapacağız.”

O ZAMAN ALMAN HÜKÜMETİ ÖDESİN

“Bunu CSU ’nun bir seçim yatırımı olarak görebiliriz. Neticesinde bildiğiniz gibi, geçen seçimlerde de bunu tespit ettik. Bilhassa, Müslümanlar, bütün sorunlar için günah keçisi olarak görülüyor. Buradaki Türkler ve bilhassa camiler tehlikelidir diye prim kazanmak istiyorlar. Türkiye’den hoca gelmesin, maaşlarını Türkiye ödemesin istiyorlar. Türkiye ’den destek istenmiyorsa, o zaman maaşlar Alman hükümeti 


Taner TÜZÜN / NÜRNBERG, DHA 
KAYNAK: HÜRRİYET 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve munihinsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.