KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Sağlık 26.02.2016 - 14:09, Güncelleme: 01.12.2021 - 20:21 1781+ kez okundu.
 

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Safra kesesi taşları, kadınlarda daha sık görülüyor
Münih Schwabing Kliniği’nde yapılan Türklere özel sağlık bilgilendirmesitoplantısında konuşan Neuperlach Kliniği Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Natascha Nüssler, safra kesesi taşlarının kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Münih Schwabing Kliniğinde yapılan Türklere özel sağlık bilgilendirmesi toplantısında, Neuperlach Kliniği Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Natascha Nüssler, safra taşları konusunda bir konferans verdi. Özellikle yeterli Almancası olmayan birinci nesil Türklere yönelik toplantıda Prof. Nüssler’inTürkçe başladığı konuşmalarını, asistanı pratisyen hekim Leyla Dost tercüme etti.     KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR Safra kesesi taşlarının aşırı kilolularda ve kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkati çeken Prof. Nüssler, "Hastaların yüzde 80’inde safra taşları kolesterolden oluşur. Bunun yanı sıra ani aşırı kilo kayıpları da neden olurken, irsi, stresli yaşama, düzensiz öğünler, tek düze beslenme ve yaşlılık gibi nedenler de gösterilebilir" dedi.   AÇIK TENLİLERDE RİSK ARTIYOR Açık tenli insanların daha fazla risk altında olduğuna dikkat çeken Nüssler, "Taşların oluşmasının açık tenlilerde daha fazla görüldüğünü düşünürsek, umarım genelde bildiğim kadarıyla biraz daha koyu tenli olan Türk hemşehrilerimiz bu sorunu daha az yaşıyorlardır" dedi. AĞRI YOKSA AMELİYAT GEREKSİZ Safra kesesi taşı ağrıları dayanılmaz bir duruma geldiğinde ameliyatın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Nüssler, ağrısı olmayanların buna gerek duymadığını söyledi. Safra kesesinin depo görevinden başka bir fonksiyonu olmadığını hatırlatan Nüssler, çıkarıldığı takdirde vücudun herhangi bir zarar görmeyeceğini ifade etti. Almanya’da yılda yaklaşık iki yüz bin hastanın safra kesesinin alındığına dikkati çeken Nüssler, hastaların yüzde 98’inde ameliyat sorunsuz sonlandırılmaktadır. Tedavi edilmeyen safra kesesi iltihaplarında, safra kesesi delinerek, peritonit yapabileceğinden, bu nedenle de hastalığın başlangıcında tedbirler almanın faydalı olduğu belirtildi. Ahmet İNCEL / MÜNİH
Safra kesesi taşları, kadınlarda daha sık görülüyor

Münih Schwabing Kliniği’nde yapılan Türklere özel sağlık bilgilendirmesitoplantısında konuşan Neuperlach Kliniği Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Natascha Nüssler, safra kesesi taşlarının kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi.

Münih Schwabing Kliniğinde yapılan Türklere özel sağlık bilgilendirmesi toplantısında, Neuperlach Kliniği Genel Cerrahi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Natascha Nüssler, safra taşları konusunda bir konferans verdi. Özellikle yeterli Almancası olmayan birinci nesil Türklere yönelik toplantıda Prof. Nüssler’inTürkçe başladığı konuşmalarını, asistanı pratisyen hekim Leyla Dost tercüme etti.

 

 

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Safra kesesi taşlarının aşırı kilolularda ve kadınlarda daha fazla görüldüğüne dikkati çeken Prof. Nüssler, "Hastaların yüzde 80’inde safra taşları kolesterolden oluşur. Bunun yanı sıra ani aşırı kilo kayıpları da neden olurken, irsi, stresli yaşama, düzensiz öğünler, tek düze beslenme ve yaşlılık gibi nedenler de gösterilebilir" dedi.

 

AÇIK TENLİLERDE RİSK ARTIYOR
Açık tenli insanların daha fazla risk altında olduğuna dikkat çeken Nüssler, "Taşların oluşmasının açık tenlilerde daha fazla görüldüğünü düşünürsek, umarım genelde bildiğim kadarıyla biraz daha koyu tenli olan Türk hemşehrilerimiz bu sorunu daha az yaşıyorlardır" dedi.


AĞRI YOKSA AMELİYAT GEREKSİZ

Safra kesesi taşı ağrıları dayanılmaz bir duruma geldiğinde ameliyatın kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Nüssler, ağrısı olmayanların buna gerek duymadığını söyledi. Safra kesesinin depo görevinden başka bir fonksiyonu olmadığını hatırlatan Nüssler, çıkarıldığı takdirde vücudun herhangi bir zarar görmeyeceğini ifade etti. Almanya’da yılda yaklaşık iki yüz bin hastanın safra kesesinin alındığına dikkati çeken Nüssler, hastaların yüzde 98’inde ameliyat sorunsuz sonlandırılmaktadır. Tedavi edilmeyen safra kesesi iltihaplarında, safra kesesi delinerek, peritonit yapabileceğinden, bu nedenle de hastalığın başlangıcında tedbirler almanın faydalı olduğu belirtildi.

Ahmet İNCEL / MÜNİH


Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve munihinsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.