BİR DOSTLA İÇİLEN SICAK ÇAYA HASRET KALDIK DEDİLER VE...

Almanya’ya gelmiş gurbetçi ailelerin çocukları olan Şahika Tetik ve Hülya Bozkurt, ikinci ve üçüncü neslin hayat şartları, yaşam stilleri, yaşadıkları zorlukları, kaygıları, mutluluklarını konu aldıkları Çay Mal Ehrlich adlı podcasti çerçevesinde önceki gün Münih’te göç tarihini sergileyen Die Galerie Einwand müzesinde bir araya geldi.

Etkinliğin gündüz bölümünde yuvarlak masanın etrafında kurulan sergide göçmen tarihine ilişkin, göçmen ailelerden gelen tesbih, sabunluk, seccade, kolonya şişeleri gibi eşyalar toplanarak sergilendi. İkinci ve üçüncü neslin hayat şartları, düşünceleri hakkında dertlerinin aynı olduğunu söyleyen Sosyolog Tunay Önder; “Bir Türk ailenin çocuğu olarak burada doğup burada büyüdüğümüz için ne tam olarak Almanız ne de tam ait olduğumuz Türk kültürünü yaşayabiliyoruz. Burada doğmuş büyümüş Türk çocukları olarak maalesef ailelerimizde gördüğümüz kültürler burada yeni nesiller tarafından yaşatılmıyor ya da şehir hafızasında çok fazla bilinmiyor. Bizim de burada bir tarihimiz var. Toplumsal hafıza için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.  Örneğin çay kültürü burada çok fazla yaygın değil ve biz bir dost ile, arkadaş ile içilen sıcak çaya özlem çekiyoruz” dedi.

Etkinliğin öğleden sonra gerçekleştirilen bölümünde çay bahçesinin açılışı yapıldı. Münih’in meşhur meydanlarından St- Jakobs-Platz’a kurulan semaver ile başta Almanlar olmak üzere birbirinden farklı ülkeden, kültürden insana çay, simit ve çerez ikram edildi.

İçilen çayların ardından Münih’in başarılı müzisyenlerinden Sezgin İnceel kendi şarkıları ve Türk pop müziği şarkılarından oluşan keyifli bir konser verdi.

Amaçlarının Münih’in tanınmış yerlerinde Türk kültürünü sergilemek ve insanlara göstermek olduğunu belirten Çay Mal Ehrlich Podcasti yapımcılarından Hülya Bozkurt; “Pandemi döneminde gerçekleştirdiğimiz Podcast’lerin ardından bugün Münih’in merkezlerinden birine çay bahçesi kurduk. Amacımız Münih’in alışılmamış yerlerinde Türk kültürünü sergilemek ve insanlara göstermek. Yıllardır Türkiye’ye hasret kalan bizler en çok neyi özledik diye kendimize sorduğumuzda arkadaşlarımızla, dostlarımızla bir taburede oturup sıcak çay içmeyi özlediğimiz kararına vardık. Türkiye’ye gidemiyorsak biz de çay bahçemizi buraya kurarız dedik ve bugünkü etkinliği düzenledik” dedi.

Türk, Alman, Avusturya olmak üzere göçmenleri ilgilendiren tüm konuları Çay Mal Ehrlich podcastinde konuştuklarını belirten Şahika Tetik, çay buluşmalarının devam edeceğini belirtti.

Deniz Gezginci- Münih