DR. CANSEL POYRAZ MÜNİH KİTAP KULÜBÜ'NÜN KONUĞU OLDU

Çocuğunuz odasına cep telefonu ile gidiyorsa dikkat.  Siz onu odasında uyuyor zannederken, hırsızlar, sapıklar, kriminal suçlular çocuğunuzun odasında serbestçe dolaşıyor demektir.

İletişim Uzmanı – Akademisyen Dr. Cansel Poyraz Akyol önceki gün Münih Kitap Kulübü’nün konuğu olarak katıldığı online söyleşide çocukların sanal dünyada karşılaştıkları tehlikelerle ilgili çok önemli değerlendirmelerde bulundu.

Dr. Cansel Poyraz Akyol’un Psikolog Dr. Mehmet Şakiroğlu ile birlikte yazdıkları “Çocukları Sanal Dünyadan Koruma Kılavuzu” ve “Bağlan – Sorunlu Akıllı Telefon Kullanımını Azaltma Rehberi” kitapları, telefon ve sosyal medya bağımlılığı hakkında çocuklara ve yetişkinlere kılavuz niteliği taşıyor.

Çocuğunuz neredeyse orada olun…

Çocukları sanal dünyanın zararlarından korumak için cep telefonunu ve tabletleri yasaklamanın bir çözüm olmadığını belirten Akyol; “Yasaklamak çözüm değil. Çocuğunuz sosyal medyada ne yapıyorsa yapsın sizinle konuşabileceğini bilmeli, orada ne yaptığını size anlatmalı. Çocuklarınız sanal dünyada neredeyse sizin de orda olmanız gerekiyor. Hatta onların bir adım önünde olmalısınız. Siz orda değilseniz çocuklar için büyük tehlike. Çocuğunuz neredeyse orda olun. Tiktok’ta ise neye güldüğünü, hangi videoların ilgisini çektiğini bilmelisiniz.  Çocuğunuz hangi oyunu oynuyorsa, hangi karakterleri seçiyorsa o karakterleri neden seçtiğini bilmelisiniz” dedi.

Dr. Cansel Poyraz Akyol, çocukları ve yetişkinleri sosyal medya bağımlığından kurtaracak çözüm önerilerini şöyle sıraladı;   

Cep telefonlarını çocukların yatak odasından çıkarın…

Çocukların sanal dünyada çok büyük tehlikelerle karşı karşıya kalabildiğini belirten Dr. Cansel Poyraz Aksoy; “Yatak odalarınızdan ve çocuklarınızın odasından telefonları çıkarın. Eğer çocuğunuz telefonunun alarmı ile uyandığını söylüyorsa çocuğunuzun odasına ve kendi odanıza çalar saat koymanızı öneriyoruz. Telefonları sabah uyanmak için kullanmaktan vazgeçmeniz gerekiyor. Araştırmalar gösteriyor ki 11-19 yaşındaki çocukların dörtte biri 24 saat online. Bu demek oluyor ki siz çocuğunuzu odasında uyuyor zannederken içinde hırsızların, sapıkların, tehlikeli kötü insanların olduğu ve sizin olmadığınız bir dünyanın içerisinde bu insanlar çocuğunuzun odasında serbestçe dolaşıyor” dedi.

Bir şehir haritası alın ve çocuğunuz ile hafta sonu programı yapın…

Çocuğunuz ile birlikte dışarıda vakit geçirmek için planlar yapın. Bunlardan en basiti bir şehir haritası almak ile başlayabilirsiniz. Çocuğunuzun bütün gün telefonla oynadığını görüyorsunuz ya onlarla hafta sonu programı yapıyor musunuz? Çocuğunuzla önümüzdeki hafta sonu için bir plan yapın. Bu planı yapmış olmak bile tüm hafta çocuğunuzun o planın heyecanını yaşayacağını ve telefon ile bağını biraz da olsa koparacağını göreceksiniz.
 

Çocuğunuzun çantasına mama koyun…

Sosyal medya üzerine yapılan istatistiklere göre en çok tıklanan şeyler kedi köpek videoları. Çocukların da tıkladığı videolar bunlar. Ancak gerçek hayatta kedi, köpek ve sokak hayvanlarının başına gelenleri biliyoruz. Sanal dünyada beğendiğimiz o videoların sokakta yaşayan hayvanlara hiçbir faydası yok. İşe çocuğunuzun çantasına ve mümkünse kendi çantanıza mama koyarak, gerçek bir sokak hayvanının başını okşamayı, onu beslemeyi öğreterek başlayabilirsiniz. Çocuklara gerçek hayatla ilgili güzel, doğru, haz veren iyi şeyleri öğretirsek, sanal dünyadan da o kadar uzak kalacaklardır. Sanal dünyada kedi köpek gördüğünde beğenen çocukların gerçek hayatta onları gördüğünde kaldırımdan zıplayan çocuklar olmaması için çantalarına onları besleyecekleri küçük bir mama koyabilirsiniz.

Arabada cep telefonu kullanmayın…

Yetişkinlere arabada telefon kullanmamalarını ve çocukların da kullanmamasını öneren Akyol; “Arabada cep telefonu kullanmayın, çocuklara da kullandırtmayın. Ancak bunu yasaklayarak yapmayın. Çocuklarla sohbet edecek bir konunuzun olması gerekiyor. 10 yaşında bir çocuğa telefonunu kapat bizimle sohbet et demek doğru olmaz. Telefonu kapatıp sizinle sohbet etmek o çocuğun sorunu değil, sizin sorununuz.  Sohbet konusunu sizin bulmanız gerekiyor. Çocuğunuzla arabada geçirdiğiniz vakti sohbet edeceğiniz, etrafınıza, çevrenize bakacağınız bir fırsat olarak görmelisiniz” dedi.  

Çocuklarınızı prens ve prenses olarak yetiştirmekten vazgeçin…

Çocukların gerçek dünyasını ne kadar zenginleştirirseniz sanal dünya ile bağını o kadar koparabilirsiniz diyen Dr. Cansel Poyraz Akyol; “Telefonun içindeki eğlenceli hayat gerçek hayatta yok algısını kırmalıyız. Gerçek dünyayı güzelleştirirseniz çocuğunuzu sanal dünyadaki bağımlılıktan kurtarırsınız.  Çocuğunuzu hayat ile, doğa ile, çevre bilinci ile, hayvan sevgisi ile, ülke bağının kurulması ile eğitirseniz sanal dünya ile bağını koparabilirsiniz.  Çoğu aile çocuklarını ailenin refahına ortak ediyor ancak ailenin hiçbir sorununa ortak etmiyor. Çocuklar hayatınıza değil refahınıza ortak oluyor. Çocuğunuza gerçek hayatı gösterin. Çocuğunuz ne kadar gerçek hayatın içinde olursa, sanal dünyanın büyüsünden o kadar uzak kalacaktır” dedi.

Deniz Gezginci - Münih