DAVUL ZURNA İLE GREVE GİTTİLER

IG Metall sendikasının son toplu sözleşme süresi 29 Nisanda bitti. Süre bitmeden iki ay öncesinde sendika temsilcileri, bu yıl istedikleri zam oranını, sendika yönetim kuruluna ilettiler. Sonuçta sendika yönetimi bu yılki istenecek zam oranını, %5 olarak açıkladı. Sürenin bitmesinden önce yapılan ilk iki toplantıda işverenin gülünç önerisi %0,9 zam oranı, uyarı grevlerini gündeme getirdi.

Bu grevlerin en etkin olanları  metal işkolunun ana akımı otomobil sektöründe oluşuyor. Bavyera’da ilk iki uyarı grevinde onbinlerce otomobil işçisi istediği zamları alabilmek için, fabrikalarda bantları durdurdu. Aynı şekilde BMW’nin Münih üretim tesislerinde de işçiler, 1,5 saat üretimi bıraktılar.

Sendika temsilcileri sabah saat 05:00 den sonra, BMW fabrikasının ana kapılarını tutup, grev bildirisi dağıtarak, emekçileri uyarı grevine çağırdılar. Havanın da güneşli olması ile, pek çok Türk vatandaşının da çalıştığı fabrikadan işçiler, davul ve zurna coşkusu ile yürüyüşe geçtiler.

Fabrika dışında bir tur atan grevci işçilere, daha sonra sırasıyla, BMW sendika temsilciler kurulu başkanı Alexander Farrenkopf, işci temsilcisi başkanı Manfred Schoch ve IGM Münih başkanı Horst Lischka birer konuşma ile grevin gerekçelerini anlattılar.

Konuşmaları emekçiler coşku ile alkışladı. Daha sonra işyerlerine dönen işçiler, grev sonunda alınacak sonucu beklemeye başladılar. Bu uyarı grevlerinden olumlu bir sonuca varılamazsa, 2015 sendika genel kurulunda alınan karar gereği, bundan sonra 24 saatlik grevler başlayabilecek. Bu aşamaya gelmeden önce bu hafta son uyarılar yapılıyor. Olmazsa, işveren sonuca katlanacak.