NOEL BABA SOKAKLARDA ŞİŞE TOPLADI
Noel babanın elinde oyuncak yerine satmak için geri dönüşümlü boş şişe topladığını görün vatandaşların içi burkuldu.
Almanya’da yıllık enflasyon, 2025 yılı son verilerine göre TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) bazında yıllık yaklaşık %2,3 seviyesinde gerçekleşti. Bu da tüketici fiyatlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık %2,3 arttığı anlamına geliyor.
Almanya’da enflasyon özellikle hizmet ve yiyecek gibi temel kalemlerde etkisini sürdürüyor. Ekonomistler ve sosyal analizler, Almanya’daki emeklilerin ekonomik olarak giderek daha büyük zorlanmalarla karşılaştığını gösteriyor. Özellikle yüksek yaşam maliyetleri (kira, sağlık, enerji) birçok emekli için finansal baskı yaratıyor.
Yoksulluk riski…
Federal sosyal güvenlik verilerine göre Almanya’da 65 yaş ve üzeri nüfusun yaklaşık %18 civarı yoksulluk veya sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya. Bu, nüfusun önemli bir kesimi için yaşam standardının yeterince güvence altında olmadığını gösteriyor.
Ekonomik koşullar nedeniyle bazı emeklilerin ek gelir sağlamak amacıyla sokaklarda şişe vb. geri dönüşüm malzemesi toplamaya yöneldiğini gösteriyor. Bu durum daha çok düşük gelirli ve yoksulluk riski altındaki bireyler arasında görülen bir geçim stratejisi olarak dile getiriliyor.
Deniz Gezginci- Münih