MÜNİH'İN EN ESKİ TÜRK DERNEKLERİNDEN BİRİ

Deniz Gezginci: Sizi biraz tanıyabilir miyim?

Yüksel Ekici: Uzun zamandır Almanya’da yaşıyorum. Ortaokulu Türkiye’de bırakıp burada eğitimime devam ettim. Yabancı işçilerin birinci jenerasyon çocuğu olarak Almanya’ya geldim. Ortaokul ve Liseyi Gymnasiumda tamamladıktan sonra Elektrik Mühendisliği bölümü için üniversiteye devam ettim. Uzun zamandır Münih’teyim. Çalışma hayatıma burada başladım, burada bitirdim.

Deniz Gezginci: Münih Yabancı Veliler Derneği’ndeki göreviniz hakkında kısa bir bilgi alabilir miyim?  

Yüksel Ekici: Geçtiğimiz sene derneğimizde yeni bir seçim yapıldı ve yedi kişilik yönetim kurulu yeniden düzenlendi. Yönetim kurulunda eski arkadaşlarımız da yeni arkadaşlarımız da bulunuyor. Yenilerin arasına ben de katıldım. İlk defa sosyal faaliyet gösteren bir dernekte görev alıyorum ve bundan da gurur duyuyorum.

Deniz Gezginci: Münih’in en eski derneklerinden birisiniz. Derneğinizin geçmişi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yüksel Ekici: Sizin de belirttiğiniz gibi Yabancı Veliler Derneği 1985 yılında kurulmuş, çok eski bir geçmişi olan, köklü bir dernek.  Burada çocuklarımız ve gençlerimizin istikbali için uğraşıyoruz. Aynı zamanda velilere çocukların eğitimi için bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Ailelerin çocuklar üzerine daha fazla yoğunlaşması ve çocuklarına daha fazla önem vermeleri için çaba gösteriyoruz. Okuldaki eğitim sistemine karışamayız ancak çocukların ailelerini bilgilendirerek çocukların daha da iyi pozisyonlara gelmesi için uğraşmasını sağlıyoruz.

Deniz Gezginci: Derneğinizin olmazsa olmaz ilkeleri nelerdir?

Yüksel Ekici: Derneğimizin en büyük destekçisi Münih Belediyesi.  Dernek olarak Alman yasalarına bağlıyız. O nedenle değişik akımlara kaymamalıyız. Alman hükümetinin bize çizdiği çerçeve içerisinde çalışmalarımızı yapmamız gerekiyor.   O kurallara uymak ve ona göre hareket etmek olmazsa olmaz ilkelerimizden.

Deniz Gezginci: Etkinlikleriniz hakkında bilgi alabilir miyim?

Yüksel Ekici: Çok değişik konuları içeren etkinliklerimiz var. Ancak isteriz ki bu etkinliklere sırf Türkler değil diğer yabancılar da katılsınlar.

Fulya Kip Barnard: Eğitim hakkında yaptığımız çalışmalara değinmek istiyorum. Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin okul sistemi dışındaki eğitimlerine destek vermeyi çok önemsiyoruz. Türkçe dili kurslarımız var, tiyatromuz var ve Türkçe, İngilizce, Almanca bir çocuk korosu oluşturma planımız bulunuyor. Tüm bunların dışında eğitimle ilgili değişik konularda uzmanlar getirterek hemen hemen her hafta çalışmalarımıza devam ediyoruz. Eğitimin yanı sıra kültürel çalışmalarımız da sürüyor. Örneğin ilerleyen günlerde gerçekleştirmeyi düşündüğümüz bir sıra gecesi projemiz var. 23 Nisan’ı kutlamayı düşünüyoruz. Tüm çocuklu ailelerimizi 23 Nisan etkinliğine ve de sıra gecesi gibi düzenleyeceğimiz etkinliklere bekliyoruz. Bunun dışında Edebiyat Kulübümüz var. Edebiyat Kulübü’nde her ay farklı bir etkinlik düzenliyoruz. Nisan etkinliğimizde de Türkiye’nin halk ozanlarını konu etmeyi planlıyoruz. Zaman zaman yazar, şair ve belgesel gösterimlerini bu kapsamda gündeme getiriyoruz. Etkinliklerimiz çok. Kaligrafi kursumuz var. El sanatları üzerine de kurslar yapıyoruz. Herkesin ilgisini çekebilecek eğitim, kültür, el sanatları ile ilgili çok fazla etkinliğimiz bulunuyor. Onun için derneğimize herkesi bekliyoruz.

Deniz Gezginci: Üyelerinizi etkinliklerden nasıl haberdar ediyorsunuz?

Yüksel Ekici: Şu an 120 kişilik bir üye sayımız bulunuyor. Üyelerimizi sosyal medya üzerinden bilgilendiriyoruz. Dijitalleşmenin öneminin farkındayız. Amacımız oraya da açılıp yelpazemizi genişletmek.

Deniz Gezginci: Üye olmak isteyenlerin ne yapması gerekiyor?

Yüksel Ekici: Derneğimize herkes üye olabilir ama biz uyum sağlayabilecek kişilerin üye olmasını istiyoruz. Politik amaçlı olmamak, sağa ve sola kaymamak şartıyla belirli bir duruşumuz var. Oraya uyum sağlayabilecek herkes üye olabilir.

Deniz Gezginci: Burada faaliyet göstermek isteyenler de olabilir. Bu kişilere de kapınız açık mı?

Yüksel Ekici: Tabii. Zaten şimdiye kadar projelerimizi bu şekilde yürüttük. Resim sergisi, sanat gösterimleri gibi değişik yönde çalışmalarımız var. Daha değişik projelere de açığız.

Deniz Gezginci: Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Yüksel Ekici: Bizim çalışmalarımızın toplum içerisinde bir görünürlüğü olması gerekiyor. Topluma ulaşmamız, üye sayısını, ilgilenen kişilerin sayısını arttırmamız lazım. Yaptığımız çalışmaları da genç nesle aktarmamız gerekiyor.  Bu dernek 1985 senesinden bugüne kadar geldiyse bunu daha da ileriye götürmemiz gerekiyor.

Deniz Gezginci