TÜRK-ALMAN TARİH ÇALIŞTAYI MÜNİH'TE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Sempozyumun açılış konuşmasını Kültür, Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik gerçekleştirdi. Çelik, Almanya ve Türkiye’den gelen herkese teşekkür etti.

Münih Başkonsolosu Mehmet Günay’ın da katıldığı etkinlikte bir konuşma yapan Günay, Almanya ile Türkiye’nin ekonomik, politik ve insani olarak her zaman çok iyi dostluklar kurduğunu söyledi ve bunun önemini vurguladı.

Yapılan hoş geldin konuşmalarının ardından Türk – Alman Bilim Tarihi’nin tozlu sayfalarından başlıklı video gösterimi yapıldı.

II. Dünya Savaşı yıllarında 06 Ocak 1937 tarihinde Türkiye’ye göçmüş ve 40 yıl boyunca Türkiye’de yaşayarak Türk heykeltıraşlarının yetişmesinde emek veren, İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni kuran Prof. Dr. Rudolf Belling’in kızı Elisabeth Belling, Türkçe olarak yaptığı konuşmada; “Sayın ve sevgili Türk dostlarım, bugün beni davet ettiğiniz için çok mesudum ve aynı zamanda sizinle birlikte olmaktan büyük şeref duyuyorum” dedi.  Babasının yaşadıklarını anlatan Bellign, izleyicilere duygulu anlar yaşattı.

Öte yandan Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kuran Ernst Eduard Hirsch’in oğlu Enver Tandoğan Hirsch ve İkinci Meclis’i (TBMM) inşa eden Clemens Hozmeister’in kızı Barbara Mohapp-Holzmeister sempozyumda babalarının Türkiye’de yaşadığı hatıraları anlattı.

Türkiye'den davet edilen Prof. Dr. Mustafa Hamdi Sayar, Prof. Dr. Mustafa Çolak, Prof. Dr. Cemal Yıldız, Dr. Muhterem Dil Birliği de geçmişten günümüze Türk Alman ilişkileriyle ilgili bilgiler verdi.

TÜRK Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin ile Tarih ve Entegrasyon Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Dr. Latif Çelik’in yaptığı ortak açıklamada; “Bir devrin heyecan verici bilimsel iş birliğinin nesiller boyu unutulmamasına katkı sağlamak istiyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, Alman bilim insanlarını zor yıllarda Türkiye’ye davet ederek özgür çalışmalarına imkân sağladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin modernizasyon ve yeniden yapılanmasında önemli izler bırakan Ernst Reuter, Ernst Hırsch, Clemens Holzmeiter, Rudolpf Belling ve Philipp Schwartz ve daha yüzlerce Alman bilim insanının çalışmaları Türkiye ve Almanya’da düzenlenecek iki ayrı çalıştayda bilim dünyası önünde tartışıldı. Münih’te dönemin son canlı şahitlerini saygı ile dinledik” denildi.  

Deniz Gezginci - Münih