ALMANYA'DA ÇİFTE VATANDAŞLIK YASASI İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

Sorucevap 15.07.2024 - 07:48, Güncelleme: 15.07.2024 - 07:48 3591+ kez okundu.
 

ALMANYA'DA ÇİFTE VATANDAŞLIK YASASI İLE İLGİLİ BİLMENİZ GEREKENLER

Almanya'da yürürlüğe giren ve Türklere Alman vatandaşlığına geçmeyi kolaylaştıran yeni yasa ile ilgili yedi soru yedi cevap
1 - Yeni yasanın mevcut düzenlemeden farkı ne? Yeni Vatandaşlık Yasası ile temelde iki büyük değişiklik yapıldı. İlk olarak çifte vatandaşlık hakkı Türk kökenliler dahil herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Yeni yasa ayrıca, vatandaşlık için gerekli ikamet sürelerini sekiz yıldan beş yıla düşürerek önemli ölçüde kısaltıyor. Dahası, Almanca'yı çok iyi, yani C1 seviyesinde konuşanlar ile gönüllü faaliyetlere katılarak yaşadıkları topluma faydalı olanlara, gösterdikleri "özel uyum başarısı" nedeniyle üçüncü yılın sonunda başvuru hakkı tanınıyor. 2 - Çifte vatandaşlığının koşulları neler? Zorunlu ikamet süresinin ardından aranan ilk şart, dil bilgisi. Başvuru sahipleri B1 seviyesinde Almanca konuşabildiklerini kanıtlamak zorunda. Ancak yaşlılar için yazılı sınav şartı ortadan kalktı.  Almanya'nın hukuki ve sosyal yapısına dair 33 sorudan oluşan uyum testine girmek ve en az 17 doğru yanıt vermek zorunda. Eğitimini Almanya'da tamamlayanlar bu testten muaf tutuluyor. Alman anayasasına bağlılık sözü de şart. Antisemitik, yabancı düşmanı suçlara karışanlar, kadın-erkek eşitliğini veya cinsel yönelimleri göz ardı edenler vatandaşlığa kabul edilmeyecek. Holokost soykırımı veya İsrail devletinin var olma hakkının inkârı da başvurunun reddi anlamına gelecek. Bir kez vatandaşlık elde ettikten sonra anayasaya aykırı fiilde bulunanlar, eğer çifte vatandaşlıkları varsa, Alman vatandaşlığından çıkarılabilecek. Ciddi bir suça karışmış olanlara ise vatandaşlığa başvurma hakkı verilmiyor hakkıhaverilmiyor. 3 - Alman vatandaşlığına başvurmak ücretli mi? Evet ücretli. 2024 yılı için başvuru ücreti kişi başına 255 euro. Her bir çocuk için de 51 euro ödenmeli. Ücretler yıldan yıla değişiklik gösterebiliyor. 4- Başvuru için son tarih ne zaman? Yasa başvuru için bir süre öngörmüyor. Şartları taşımak koşuluyla 27 Haziran 2024'ten itibaren her zaman başvuru yapılabilir 5 - Daha önce Alman vatandaşlığını seçen Türkler eski vatandaşlıklarını alabilecek mi? Almanya'da yaşayan Türkler, bağlı bulundukları başkonsolosluklar aracılığıyla "yeniden Türk vatandaşlığını kazanma" başvurusu yapabilecekler. Bu kişilerden Türkçe bilgilerini kanıtlamaları istenmeyecek. 6 - Çifte vatandaşlığı olanlar askere gitmek zorunda mı? 1 Temmuz 2011'den önce Almanya'da askerlik yapanlar, Türkiye'de askerlikten muaf sayılacaklar. Bunun dışında kalanlar dövizle askerlik yapabilecekleri gibi, askerliği en fazla 35 yaşına kadar erteleme hakkına sahipler. 7 - Vatandaşlık almak ne kadar sürecek? Berlin başta olmak üzere ülke genelinde birçok başvuru merkezi ek personel alımı ve süreçlerini dijitalleştirerek yeni döneme hazırlık yaptı. Yine de bir başvurunun incelenerek karara bağlanması iki hatta üç yılı bulabiliyor. Vatandaşlık reformunun bu süreyi kısaltmayacağı düşünülüyor.
Almanya'da yürürlüğe giren ve Türklere Alman vatandaşlığına geçmeyi kolaylaştıran yeni yasa ile ilgili yedi soru yedi cevap

1 - Yeni yasanın mevcut düzenlemeden farkı ne?

Yeni Vatandaşlık Yasası ile temelde iki büyük değişiklik yapıldı. İlk olarak çifte vatandaşlık hakkı Türk kökenliler dahil herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Yeni yasa ayrıca, vatandaşlık için gerekli ikamet sürelerini sekiz yıldan beş yıla düşürerek önemli ölçüde kısaltıyor. Dahası, Almanca'yı çok iyi, yani C1 seviyesinde konuşanlar ile gönüllü faaliyetlere katılarak yaşadıkları topluma faydalı olanlara, gösterdikleri "özel uyum başarısı" nedeniyle üçüncü yılın sonunda başvuru hakkı tanınıyor.

2 - Çifte vatandaşlığının koşulları neler?

Zorunlu ikamet süresinin ardından aranan ilk şart, dil bilgisi. Başvuru sahipleri B1 seviyesinde Almanca konuşabildiklerini kanıtlamak zorunda. Ancak yaşlılar için yazılı sınav şartı ortadan kalktı. 

Almanya'nın hukuki ve sosyal yapısına dair 33 sorudan oluşan uyum testine girmek ve en az 17 doğru yanıt vermek zorunda. Eğitimini Almanya'da tamamlayanlar bu testten muaf tutuluyor.

Alman anayasasına bağlılık sözü de şart. Antisemitik, yabancı düşmanı suçlara karışanlar, kadın-erkek eşitliğini veya cinsel yönelimleri göz ardı edenler vatandaşlığa kabul edilmeyecek. Holokost soykırımı veya İsrail devletinin var olma hakkının inkârı da başvurunun reddi anlamına gelecek.

Bir kez vatandaşlık elde ettikten sonra anayasaya aykırı fiilde bulunanlar, eğer çifte vatandaşlıkları varsa, Alman vatandaşlığından çıkarılabilecek. Ciddi bir suça karışmış olanlara ise vatandaşlığa başvurma hakkı verilmiyor hakkıhaverilmiyor.

3 - Alman vatandaşlığına başvurmak ücretli mi?

Evet ücretli. 2024 yılı için başvuru ücreti kişi başına 255 euro. Her bir çocuk için de 51 euro ödenmeli. Ücretler yıldan yıla değişiklik gösterebiliyor.

4- Başvuru için son tarih ne zaman?

Yasa başvuru için bir süre öngörmüyor. Şartları taşımak koşuluyla 27 Haziran 2024'ten itibaren her zaman başvuru yapılabilir

5 - Daha önce Alman vatandaşlığını seçen Türkler eski vatandaşlıklarını alabilecek mi?

Almanya'da yaşayan Türkler, bağlı bulundukları başkonsolosluklar aracılığıyla "yeniden Türk vatandaşlığını kazanma" başvurusu yapabilecekler. Bu kişilerden Türkçe bilgilerini kanıtlamaları istenmeyecek.

6 - Çifte vatandaşlığı olanlar askere gitmek zorunda mı?

1 Temmuz 2011'den önce Almanya'da askerlik yapanlar, Türkiye'de askerlikten muaf sayılacaklar. Bunun dışında kalanlar dövizle askerlik yapabilecekleri gibi, askerliği en fazla 35 yaşına kadar erteleme hakkına sahipler.

7 - Vatandaşlık almak ne kadar sürecek?

Berlin başta olmak üzere ülke genelinde birçok başvuru merkezi ek personel alımı ve süreçlerini dijitalleştirerek yeni döneme hazırlık yaptı. Yine de bir başvurunun incelenerek karara bağlanması iki hatta üç yılı bulabiliyor. Vatandaşlık reformunun bu süreyi kısaltmayacağı düşünülüyor.

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve munihinsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.