TATİLE ARAÇLA GİDECEKLER BU KANUNA DİKKAT !

Yaşam 26.07.2019 - 14:49, Güncelleme: 01.12.2021 - 20:21 2299+ kez okundu.
 

TATİLE ARAÇLA GİDECEKLER BU KANUNA DİKKAT !

Almanya’nın Bavyera eyaletinde okullar tatil oldu ve gurbetçiler Türkiye’ye doğru yola çıkmaya başladı. Ancak Türkiye’ye araçları ile gidecek olan gurbetçilerin dikkat etmesi gereken çok önemli bir konu var.
Yabancı plakalı araçları, araç kimin üzerine kayıtlı ise onun oğlu, kızı, eşi, anne ve babası kullanabilir. Abi, kardeş, abla, enişte, kayınvali, kayınpeder, amca, dayı, hala, teyze, konu, komşu vs kullanamaz. Hatta kişinin çocukları ve anne babası da Türkiye'de yerleşikseler onlarda kullanamazlar Ancak siz yanında seyahat ediyor olursanız buna müsaade edilebiliyor. Bu durumda aracınızı herhangi bir sebeple kullanmak isteyenlere "HAYIR" demek zorundasınız. Mesela 5 hafta izine gittiniz. İki gün sonra yeğeniniz şehre sizin araçla ekmek almaya indi ve yakalandı. Araç bağlanıyor, ceza ödeyip aracınızı alsanız bile sizleri kötü başka bir süpriz bekliyor. Aracı aldıktan sonraki yedi gün içinde ülkeyi terk etmek zorundasınız. Yani iki hafta demeden, tatili yarıda kesip geri dönüş yoluna düşmek zorundasınız. Kanun ne diyor ? 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 ve duruma göre 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3/9’uncu maddesi ve ilgili yönetmelikte şu bilgilere yer veriliyor; Yabancı plakalı araçları Türkiye’de yalnızca araç sahibi, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan araç sahibinin eşi, anne babası veya çocukları kullanabilir. Bunun dışında ancak, yolculuk süresince araç sahibinin de taşıtta bulunması kaydıyla başkaları tarafından kullanılmasına izin verilir. Bu araçların sahipleri vekaletname vererek taşıtlarını başkasının kullanımına bırakamazlar.
Almanya’nın Bavyera eyaletinde okullar tatil oldu ve gurbetçiler Türkiye’ye doğru yola çıkmaya başladı. Ancak Türkiye’ye araçları ile gidecek olan gurbetçilerin dikkat etmesi gereken çok önemli bir konu var.

Yabancı plakalı araçları, araç kimin üzerine kayıtlı ise onun oğlu, kızı, eşi, anne ve babası kullanabilir. Abi, kardeş, abla, enişte, kayınvali, kayınpeder, amca, dayı, hala, teyze, konu, komşu vs kullanamaz.

Hatta kişinin çocukları ve anne babası da Türkiye'de yerleşikseler onlarda kullanamazlar Ancak siz yanında seyahat ediyor olursanız buna müsaade edilebiliyor. Bu durumda aracınızı herhangi bir sebeple kullanmak isteyenlere "HAYIR" demek zorundasınız.

Mesela 5 hafta izine gittiniz. İki gün sonra yeğeniniz şehre sizin araçla ekmek almaya indi ve yakalandı. Araç bağlanıyor, ceza ödeyip aracınızı alsanız bile sizleri kötü başka bir süpriz bekliyor. Aracı aldıktan sonraki yedi gün içinde ülkeyi terk etmek zorundasınız. Yani iki hafta demeden, tatili yarıda kesip geri dönüş yoluna düşmek zorundasınız.

Kanun ne diyor ?

4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 ve duruma göre 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun 3/9’uncu maddesi ve ilgili yönetmelikte şu bilgilere yer veriliyor; Yabancı plakalı araçları Türkiye’de yalnızca araç sahibi, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan araç sahibinin eşi, anne babası veya çocukları kullanabilir. Bunun dışında ancak, yolculuk süresince araç sahibinin de taşıtta bulunması kaydıyla başkaları tarafından kullanılmasına izin verilir. Bu araçların sahipleri vekaletname vererek taşıtlarını başkasının kullanımına bırakamazlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve munihinsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.