KÖKLERE DOKUNDULAR
KÖKLERE DOKUNDULAR
Tuğçe Edizgil Mutlu ve Funda Mutlu Gülçür… Almanya ile Türkiye arasında sanatsal bir köprü kurdular ve Eskişehir The Key Art Gallery ile Münih’teki Laim-up Derneği’ni bir araya getirerek “Köklere Dokunmak” sergisini açtılar. Çağdaş yaşamın dinamiklerini bir araya getirmeyi hedefleyen bu uluslararası sergi, sanatsal diyaloğu güçlendirmeyi amaçlıyor. Türk sanatçılarının eserlerini ortak bir projede buluşturmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Tuğçe Edizgil Mutlu ve Funda Mutlu Gülçür Odatv’den Deniz Gezginci’ye sanat yolculuklarını anlattılar.
Deniz Gezginci: Kısaca sizi tanıyabilir miyim?
Tuğçe Edizgil Mutlu: Yaklaşık bir buçuk senedir Münih’te yaşıyorum. Sanat tarihçisiyim. Türkiye’de sanat tarihi alanında müzelerde, çeşitli sergilerde görev aldım. Burada da sevgili Funda Mutlu Gülçür ile Laim-up’ta Türk sanatçılarla ilk sergimizi gerçekleştirdik.
Funda Mutlu Gülçür: Münih doğumluyum. Asıl mesleğim kuyumculuk. 14 senelik bir İstanbul tecrübesinden sonra tekrar Münih’te yaşamaya başladım.
Deniz Gezginci: Almanya ile Türkiye arasında sanat köprüsü kurdunuz ve Eskişehir’deki The Key Art Gallery ile Münih’teki Laim-Up Derneği’ni bir araya getirdiniz. Bu birliktelik fikri nasıl ortaya çıktı?
Tuğçe Edizgil Mutlu: Memleketim Eskişehir. Orada uzun yıllar yaşadım ve The Key Art Galeri’nin sahibi Merve Küpeli ile tanıştım. Eskişehir zaten modern bir öğrenci ve sanat şehri. Merve Küpeli orada hem Eskişehirli sanatçıları dünyaya tanıtmak hem de Eskişehirliler için yeni bir sanat mekânı yaratmak için böyle bir sanat merkezi oluşturdu. Burada da ressam Sophie Johanna Kaiser bizden bir proje istemişti. Bu projeyi Merve Küpeli ’ye sunduğumuzda sergi açma fikrine çok sıcak baktı ve sanatçılarını bize sundu. Biz de aynı zamanda Almanya’da yaşayan Türk sanatçılara ulaştık. Hem burada yaşayan hem de Türkiye’de yaşayan sanatçılara bir sanat mekânı yaratmış olduk.
Deniz Gezginci: Serginin ismi Köklere Dokunmak – (Wurzeln Berühren) biraz sergi hakkında bilgi alabilir miyim?
Funda Mutlu Gülçür: “Köklere Dokunmak” sergisinin fikri Sophie ile oturup düşünmemizden çıktı. Böyle bir projenin benzeri daha önceden yapıldı mı bilmiyorum ama yapıldıysa en azından benim haberim yok. Sergide Türkiye’de ve burada yaşayan altı sanatçının eserleri var. Ve hepsi eserlerinde bir şekilde kendi şahsi sorunlarını ya da fikirlerini anlatmak istiyorlar. Köklere dokunmaktan yola çıkarak, eser üretmekten bu zamana kadar yarattıkları eserlere de uygun olabilecek bir çatı başlığın uygun olacağını düşündük.
Deniz Gezginci: Köklere Dokunmak sergisi 20 Şubat’ta açıldı. Açılış nasıldı?
Tuğçe Edizgil Mutlu: Sergimizin açılışı çok kalabalıktı. Belki de Laim-Up’ın bu kadar kalabalık ilk sergisi olmuş olabilir. Çünkü sergiye Türkler de çok fazla ilgi gösterdi. Elimizden geldiğince tüm kurum ve şahıslara ulaşmaya çalıştık. Sergi açılışında burada adım atacak yer yoktu. O ilgi ve Türkler burada bir şeyler yapıyormuş imajı bizim için de çok keyifliydi.
Deniz Gezginci: Köklere Dokunmak sergisinin ana fikri neydi?
Funda Mutlu Gülçür: İlk etapta burada Türk sanatçıları eserlerini sergileyebileceği çok az platform var. Anadolu’dan, Eskişehir’den gelen, burada yaşayan, Almanya’da üretim yapan çok sanatçımız var. Asıl fikir buradan doğdu diyebiliriz. İlk hedefimiz sanatçılara bir platform yaratabilmekti diyebiliriz. Kaldı ki bizim kültürümüzden gelen sanatçıların hepsinin ayrıca çok hikayesi var. O hikayeleri de anlatabilmek için bu mekânın çok özel olduğunu düşünüyorum. Bir de burada sadece Türkler yapıyor, Türkler izliyor değil. Laim-up’ın asıl kitlesi Almanlardan oluşuyor. Onlara da bu hikayeleri, bu eserleri göstermek ve onları da yaklaştırmak istiyoruz. Ana fikrimiz sanatı insanların günlük hayatına dahil edebilmek.
Deniz Gezginci: Serginin açılışı Hanau saldırısının yıldönümüne denk geldi. Sanıyorum onunla ilgili de bir karşı duruş sergilediniz. Almanya’daki ırkçılığa karşı da bir mesaj vermek istediniz?
Funda Mutlu Gülçür: Sergimizin açılış tarihinin Hanau saldırısının yıldönümüne gelmesi anlamlı bir tesadüf oldu. Sanatçılarımızdan Tuğba Şimşek, Hanau ’da saldırının olduğu gün tesadüfen yolculuk gereği orada bulunuyor. Birkaç saat boyunca ne olduğunu bilmiyor ve o bekleyiş süresinden çok etkilendiğini belirtiyor. O saldırıyı sembolize eden çalışması da sergide yer alıyor.
Deniz Gezginci: “Köklere dokunmak” bu birlikteliğin ilk sergisiydi ama biliyorum ki son değil. Bundan sonra ne tür projeleriniz var.
Tuğçe Edizgil Mutlu: Aslında sergi sergiyi doğurdu. Aynı zamanda bir ressam olan Sophie’nin eserlerini Merve Küpeli görünce Türkiye’de bir sergi açma fikri doğdu. Sophi’nin Eskişehir Key Art Gallery’de 05 Nisan’da sergisi açılacak ve Türk – Alman dostluğu farklı bir boyuta evrilmiş olacak.
Deniz Gezginci: Son olarak neler söylemek istersiniz?
Funda Mutlu Gülçür: “Köklere Dokunmak” sergimiz 23 Nisan’a kadar sürecek. Ziyaret etmek, bizimle sohbet etmek isteyenler olursa buyursun gelsinler çok seviniriz.
Tuğçe Edizgil Mutlu: Köklere Dokunmak sergisinin yanı sıra farklı etkinliklerimiz de olacak. 28 Şubat’ta masal gecemiz olacak. Sanatçımız Taylan Türkmen’in çalıştığı “Şahmeran” isimli metal bir eser var. Şahmeran Anadolu’nun önemli bir figürü. Bu eseri Almanlara anlatacağız. Sadece hikâye değil o hikâye üzerinden felsefi konuşmaların da olacağı bir gece olacak.
Sonrasında Dünya Kadınlar Günü’nde kadın kimliği ve cinsiyet üzerinden programladığımız bir kolaj çalışmamız olacak.
Ardından 13 Mart’ta Frankfurt’ta yaşayan sanatçılarımız Nazlı Moripek ve Gözde Ju ile bir belgesel gösteriminin olacağı ve sanatçı konuşmalarının olacağı bir gecemiz olacak.
Kapanışa yakın ise 27 Mart tarihinde Nazlı Alkaya ile sanat üzerine sohbet gerçekleştireceğiz. Anlayacağınız dolu dolu bir sergi programımız olacak.
Deniz Gezginci: Etkinliklerinizin hepsi bu adreste mi olacak ve bu etkinliklere katılmak isteyenler sizi nereden takip edebilirler?
Funda Mutlu Gülçür: Etkinliklerin hepsi bu adreste olacak. Laim_up olarak bir Instagram hesabımız ve bir web sitemiz var. Orada zaten devamlı güncel duyurular yapılıyor. Bizi oradan takip edebilirler.
FacebookSayfa➤ /munihinsesi
Instagram➤ /munihinsesi
FacebookGrup➤ /groups/munihteyasayanturkler
Youtube ➤ /munihinsesi
WhatsAppGrup ➤ +905368638699
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.